Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 is een gezamenlijk onderzoeksprogramma van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies. Lees meer ›

Op dinsdag 3 oktober 2023 worden in het Trippenhuis in Amsterdam drie boeken gepresenteerd die onderdeel zijn van het onderzoekprogramma "Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950" van het NIMH, KITLV en het NIOD.

Op woensdag 14 juni wordt vanaf 10.15 uur in de Tweede Kamer gedebateerd over de resultaten van het onderzoeksprogramma Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950. U kunt het debat bijwonen in Den Haag. Ook zal het debat via een livestream te volgen zijn.

13-06-2023

Op dinsdag 3 oktober 2023 worden in het Trippenhuis in Amsterdam twee nieuwe publicaties uit het onderzoeksprogramma Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 gepresenteerd.

Nieuws

Tijdens het onderzoek verschenen met enige regelmaat bijdragen in de media van onderzoekers die betrokken waren bij het programma Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië. Op deze pagina een chronologisch overzicht van publicaties en andere media-uitingen waaraan onderzoekers (al dan niet op persoonlijke titel) sinds de start van het onderzoek op 1 september 2017 tot de presentatie van de resultaten op 17 februari 2022 hebben meegewerkt en die raken aan het thema van het onderzoeksprogramma.

Nieuws

Ter gelegenheid van het uitkomen van de Indonesisch vertalingen van titels uit het onderzoeksprogramma 'Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950' maken een aantal onderzoekers vanuit Nederland een reis naar Indonesië. 

Artikel

Op vrijdag 24 juni 2022 organiseert het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) een workshop en boekpresentatie van de publicatie Empire’s Violent End: Comparing Dutch, British and Fren

Nieuws